onder stroom staan


onder stroom staan 1.0

door elektriciteit worden doorstroomd door contact te maken met een stroombron die onder spanning staat

Algemene voorbeelden


Iemand staat onder stroom als hij in direct contact staat met elektriciteit. Jouw allereerste handeling? Schakel direct de stroombron uit.

https://www.rodekruis.nl/ehbo-wat-te-doen-bij/elektrocutie/

Wanneer je kind zonder toezicht speelt met gevaarlijke elektrische apparaten of als stopcontacten niet zijn beveiligd, loopt hij kans om een elektrische schok te krijgen. Ook door het aanraken van schrikdraad (bijvoorbeeld rondom een weiland) kan je kind onder stroom komen te staan.

https://wij.nl/peuter-kleuter-ehbo/artikel/elektrische-schok

onder stroom staan 2.0

onder elektrische spanning staan, ongeacht of er sprake is van de verplaatsing van elektrisch geladen deeltjes
Onder spanning staan is de correcte uitdrukking, maar onder stroom staan wordt vaker gebruikt.

Algemene voorbeelden


Meneer van V. te S. heeft zijn deurkruk 's nachts via het stopcontact onder stroom staan. Dit is crimineel en strafbaar!

https://www.stop-inbrekers.nl/inbraakpreventie.php

Na een korte overgangsperiode werd de grens hermetisch afgesloten door een draadversperring, die onder elektrische stroom stond en helemaal van Knokke aan Zee tot aan Antwerpen liep, dus heel Zeeuws-Vlaanderen afsluitend.

http://people.zeelandnet.nl/hoonsut/eede2.htm

Als je de schrikdraad vastneemt met twee handen, gebeurt er… niets, tenminste als je met je voeten geïsoleerd van de grond staat, bijvoorbeeld op een droog stuk hout. Men zegt wel eens 'de draad staat onder stroom'; in werkelijkheid vloeit er geen stroom door de draad, zolang niemand die aanraakt.

https://www.ikhebeenvraag.be/vraag/11722/Wat-is-het-verschil-tussen-een-schok-van-een-tazer-en-de-schok-van-een-prikkeldraad-die-je-vastneemt-met-je-twee-handen